The Story Corner

Vind de woorden die jij wilt horen!

Is deze plaats bezet?

Nederland is een fietsland. Maar Nederland is ook een land waar het vaak regent. In de zomer, in de winter. Het regent eigenlijk het hele jaar door. Maar dat zijn we gewend. Dus laten we de fiets staan en pakken we de bus. Of – zoals in mijn geval – moet ik vaak op en neer reizen naar Almere Centrum en naar Amsterdam Centrum. De auto is duur, er is altijd file, dus pakken we de trein. Goedkoop en efficiënt. We nemen de laptop mee, het kantoor in een tasje, dus kunnen we gewoon doorwerken. Maar soms maak je nogal wat mee in de trein en in de bus. De meest bekende vraag hebben we allemaal wel eens gehoord: Is deze plaats bezet? Laten we een aantal situaties onder de loep nemen.

De groep die het meest afhankelijk is van het OV zijn natuurlijk de schoolkinderen. Alleen of in groepjes, druk of rustig, verscholen achter een laptop werkend aan een werkstuk of druk bezig met sociale interacties op hun telefoon of met medereizigers. Jeugdig enthousiasme en onbevangenheid geeft toch een hoop kleur aan je dag… behalve natuurlijk als je met het verkeerde been uit bed bent gestapt!

Is deze plaats bezet?

Natuurlijk reizen er ook ouderen met de bus en met de trein. Werklui van elk niveau en ouderen die nog goed ter been zijn. Die oudjes zijn wel in voor een gezellig praatje. Zelf zit ik vaak achter mijn laptop of ben ik aan de telefoon. Hetzij in gesprek of druk bezig mijn agenda bij te werken. Maar als ik de tijd heb, probeer ik toch altijd een paar woordjes te wisselen. Daar worden die oudjes helemaal blij van!

Helaas zijn er ook een hoop negatieve kanten aan het reizen met het OV. De sloeber die naar katten of honden stinkt, de roker die stukjes long aan het ophoesten is, afval in de wagon of bus, vertraging of uitval van je rit. Misschien de ergste van allemaal: asociaal gedrag. Wat doe je er aan? Aan de uitval of vertraging van een bus of trein kun natuurlijk je weinig doen.

Maar met een beetje goede etiquette kom je een eind. Soms wordt mij gevraagd of de plaats naast mij bezet is. Soms zie ik een oudje staan in de bus. Ik vraag dan ook altijd of ze willen gaan zitten. Dat kan iemand zijn hele dag goedmaken. En het werkt aanstekelijk. Een vriendelijk gedag tegen de buschauffeur, een dame met kinderwagen voor laten gaan, het maakt het reizen allemaal een stuk prettiger.

Ik begin deze week aan mijn rijlessen. Ik denk dat ik nog wel regelmatig met het OV zal gaan. Anders zou ik toch wel het één en ander gaan missen!

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2019 The Story Corner

Thema door Anders Norén

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow button