The Story Corner

Vind de woorden die jij wilt horen!

Protoje 18 April 2017 in de Melkweg

Positieve Vibes in het Hart van de Betonnen Jungle

(longread)

Om een nieuw concept uit te proberen voor mijn blog, en natuurlijk omdat ik het hartstikke leuk vind, ben ik maar eens naar een concert gegaan van één van mijn favoriete artiesten, Protoje. Met neef en aanhang stonden we op dinsdagavond in de rij bij de Melkweg. Voor mij en mijn neef de eerste keer in zowel de Melkweg als bij een Reggae concert. Ik zeg Reggae, maar eigenlijk is het ‘Conscious Reggae’ zoals deze nieuwe generatie wordt genoemd.

Om eerlijk te zijn had ik verwacht dat we een beetje op zouden vallen midden in een grote groep rastafari figuren, maar dat was zeker niet het geval. Achter ons stonden twee meiden Duits te praten en op een enkele blanke rasta na, kwamen we de eerste echte rasta pas tegen toen we al een kwartier binnen waren. Dit betekent dat deze muziek steeds universeler wordt, en dat is mooi, want daar draait deze muziek ook om! Gezien het aantal Duitsers lijkt de scene daar al een stuk meer te leven.

Voorprogramma met Nattali Rize

Binnengekomen was de sfeer al goed opgewarmd. Een heerlijke bass trilde door de zaal alsof je op een massagestoel stond. Drankje erbij en de show kon beginnen. Een voorprogramma is niet voor niets een voorprogramma, dacht ik, dus ik verwachtte er niet veel van. Werd ik even met mijn neus op de feiten gedrukt toen Nattali Rize haar stem liet horen!

Deze ‘Lioness’ was niet voor de poes. Ze trok in één keer de aandacht van het publiek en de zaal was verkocht. Dit had ik menig kundig spreker in de honderden lezingen die ik in mijn leven heb bijgewoond nog nooit voor elkaar zien krijgen. Met hart en ziel rijmde ze de ene na de andere beat aan elkaar. Een prachtige drumsolo van de band mocht er niet aan ontbreken. Maar dat was nog niet genoeg. Zelf ging ze er ook even bij zitten en leefde zich uit op de trommel.

Maatschappelijke Boodschap

Conscious Reggae heet niet voor niets Conscious Reggae. De ‘democratische’ politieke situatie wereldwijd is absoluut niet in het belang van de meerderheid, ook al zegt het nieuws van wel. Overal is er oorlog, en geen mens die dat wil. Behalve dan die mensen die er flink geld op verdienen.

Nattali en de mensen uit West Papua heisen hun vlag.

Nattali wilde daarom even de aandacht vestigen op de situatie in West Papua. Sinds de Nederlanders zijn vertrokken uit Indonesië in 1962, wordt West Papua onderdrukt door buurland Indonesië. De VN schenkt hier al 55 jaar geen aandacht aan. Waarom dat zo is, laat ik even in het midden aangezien mensen zelf wel kunnen bedenken waarom. Een tiental mensen uit West Papua werd uitgenodigd op het podium en een kleine speech volgde. ‘No human should be illegal.’ waren de woorden die met een gevoel van opluchting en vrijheid werd beantwoord door de mensen in de zaal. Alle negatieve propaganda op het nieuws over vluchtingen had hier geen voet aan de grond gezet tot mijn genoegen!

De vlag van West Papua werd ook maar even gehesen, sinds daar in West Papua een gevangenisstraf van 15 jaar op staat. Nattali nodigde ons uit ‘Free West Papua’ te Googelen en al snel kwam ik een petitie tegen. Volg de link als je de mensen daar wat meer vrijheid gunt.

Hieronder een voorproefje van Nattali Rize:

The Indiggnation

Na drie kwartier overspoelt te zijn met een flinke dosis positieve energie was het tijd voor het hoofdprogramma. De zaal werd donker en de band begon te spelen. De crème de la crème stond ons te wachten en een enkeling in het publiek stak een jointje op voor een extra mooie beleving…

Oje Ken Ollivierre, geboren in Jamaica, zoon van zangeres Lorna Bennet is sinds 2005 al actief als artiest. Na vier albums begint hij nu ook in Nederland steeds meer bekendheid te vergaren. Het was al zijn 5de optreden in de Melkweg, maar voor het eerst in de grote zaal. Hij bedankte ons als fans, voor het mogelijk maken van deze groei. Hij moest ook even zijn bedankjes geven aan Sean Paul, die geheel onverwachts ook aanwezig was. Sean Paul was voor Protoje een grote inspiratie om artiest te worden. Hij zat op het balkon boven mij om de voorstelling bij te wonen. Ok, niet geheel onverwachts, aangezien hij de dag erna ook een optreden had in de Melkweg.

Protoje was de hele avond interactief met het publiek.

In Jamaica is Protoje al jaren bekend, maar dankzij zijn single ‘Kingston be Wise’, die in de soundtrack van GTA V werd opgenomen, kreeg Protoje wereldwijd aanzien. Zijn single ‘Who Knows’ met een gastoptreden van Chronixx stond als snel bovenaan in de Britse Reggae Billboard. Ook de familie Marley is weer te horen in het nummer ‘Rasta Love’ waar zoon Ky-Mani Marley een paar verzen zingt. Zo blijkt dat Protoje zijn roots niet is vergeten.

Dat blijkt ook wanneer hij tijdens zijn optreden even stopt om een sprong te maken terug in de tijd. Een sprong terug naar de jaren 60-70, waar de oorsprong van Reggae ligt, in de Ska muziek. Met het nummer ‘Answer to your name’ krijgt hij het hele publiek aan het dansen.

Conscious Reggae

Ook Protoje is een voorloper in de nieuwe conscious reggae. Deze ‘Reggae Revival’ na het overlijden van legende Bob Marley stelt politieke misstanden aan de kaak, maar brengt tegelijkertijd positieve vibes mee. ‘Unity’ en ‘Iration’ staan centraal in de conscious reggae scene. Iration, het creëren van positieve energie, is precies wat we nodig hebben in Babylon – de kapitalistische wereld – waar oorlog centraal staat.

Zijn nieuwste single ‘Blood Money’ gaat hier ook uitgebreid over. Geld verdient oorlog en terwijl er miljoenen mensen onder lijden, zijn er maar weinig mensen die hier van profiteren, en dan bedoel ik ook flink profiteren. Oorlog is niet de oplossing. De boodschap is dan ook de maatschappij van binnenuit met liefde te verbinden en alle verschillen opzij te leggen. Met Singles zoals ‘Criminal’, ‘Who Dem a Program’, ‘I&I’ legt hij in zijn teksten de nadruk op het belang van maatschappelijke en spirituele bewustwording. Ik vind het geweldig.

Support

Mooie back-up zangeres

Natuurlijk was Protoje niet alleen. Twee back-up zangeressen met stemmen gelijk aan die van engeltjes kregen allebei nog even een kans voor een solo performance. Misschien nog net geen Adele, maar veel popsterren – van wie ik de namen niet wil noemen, als zou ik ze kennen – konden hier nog wel eens zangles van kunnen nemen. Dansen en zingen met plezier, de ‘soul’ spatte ervan af. Net als Protoje zelf waren ze goed interactief met het publiek en het publiek genoot met volle teugen. Muziek beleef je niet alleen met je oren, maar met je hele lichaam en ziel. En dat was aan alles af te zien.

Protoje had naast twee zangeressen ook een band meegenomen. Een gitarist, bassist, drummer en pianist zorgden voor de muziek. Hypnotiserende beats, space-achtige geluiden en een mooie gitaarsolo maakte het optreden compleet.

Na afloop waren mijn neef en ik dan ook flink tevreden, misschien een beetje wazig – maar dat mag allemaal. Geen harddrugs, geen opstootjes, weinig alcohol en vooral een zeer positieve vibe. Al met al was het een zeer geslaagde avond!

Meer foto’s en video’s zijn te vinden op deze link !

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2018 The Story Corner

Thema door Anders Norén

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow button