The Story Corner

Vind de woorden die jij wilt horen!

Tien tips tegen pesten

Pesten, we zijn er allemaal wel eens mee geconfronteerd. Zelf ben ik opgegroeid met het idee dat het allemaal niet zo ernstig is en dat het hoort bij het volwassen worden. Deze generatie moet echter anders geloven, volgens de media. Zo kwamen er niet al te lang geleden in een zeer korte tijd een aantal berichten naar boven van kinderen die zelfmoord hadden gepleegd omdat ze gepest waren. Natuurlijk is gepest worden niet leuk, maar persoonlijk denk ik dat de media niet mag bepalen wat wij wel of niet mogen denken. Helaas is de realiteit anders. Toch vond ik het noodzakelijk om een artikel te schrijven voorzien van tien tips tegen pesten zodat mensen wat meer inzicht kunnen krijgen over pesten en gepest worden.

Ten eerste werd vroeger altijd gezegd dat kinderen die andere kinderen pesten zelf onzeker waren en niet goed konden begrijpen waarom het gepeste kind was zoals hij of zij was. Persoonlijk vond ik dit altijd meer als een verdediging klinken dan een uitleg. Toch niet geheel onwaar moet ik zeggen.Als kind van twee ouders die een rare religie beoefenen, weet ik zelf ook het één en ander van pesten. Maar pesten hoeft niet altijd een indicatie te zijn van onzekerheid. Eigenlijk zijn alle tieners in een bepaalde mate onzeker, wat het hele punt een beetje loos maakt. Maar goed, richting de brugklas moest ik een bril dragen van mijn vader die ik niet zelf uit mocht kiezen. Geen gemaar, hij had er wel 100 Gulden voor betaald!

Mijn ervaring

Een typische nerd. (Nee dit is geen jeugdfoto van de schrijver!)

Het eerste wat ik kreeg te horen van een Antilliaans meisje was dat ik precies het schoolvoorbeeld was van een ‘nerd’. Daar was ik het natuurlijk helemaal niet mee eens, maar het ding zat niet lekker op mijn neus en klemde achter mijn oren. Niet veel later besloot ik dus gewoon mijn bril thuis te laten en vooraan in de klas te gaan zitten. Menig leraar had mij dit verzoek toch al gedaan, echter om hele andere redenen. (*Kucht met lichte schaamte van ondeugendheid*). Twee klassen later en veel boze vrienden later – die ik straal voorbij liep zonder gedag te zeggen omdat ik ze niet had gezien – besloot ik toch maar contactlenzen te gaan kopen van het geld verdient met mijn bijbaantjes. Er ging een wereld voor mij open en plots werd ik populair. Al moet ik zeggen dat het uitblinken in sport en een onbevreesde houding tegenover zowel leraar en leerling daar ook wel bij geholpen heeft.

Al met al werd het grappen, grollen en streken uithalen steeds meer een hobby op school dan een verweer. Nooit specifiek naar één leraar of leerling, maar gewoon wanneer het zo uitkwam. Tegenwoordig lijken mensen er veel serieuzer over te denken. De angst om gepest te worden wordt steeds groter. Niet iedereen lijkt opgewassen tegen pesterijen en dat is mede te danken aan het feit dat we steeds minder afhankelijk zijn van het recht van de sterkste, zoals dat in de wilde natuur van mens en dier van toepassing is. Daarom wil ik graag mensen helpen door ze een beetje troost te geven en dingen een beetje minder ernstig in te zien. Niemand kan namelijk je leven zoveel vorm geven als jezelf! Daarom deze tien oplossingen tegen pesten:

Tien tips tegen pesten
 1. Neem alles met een korreltje zout. Kinderen en niets is definitief. Zelfmoord is natuurlijk nooit een oplossing voor een tijdelijk probleem. Ja, het is een manier om wraak te nemen, maar je bent er niet meer bij om daar van te genieten. Een afrader dus. Neem het liever niet al te serieus want er komen betere tijden wanneer je daar voor open staat.

 1. Wat toen een Nerd was, is nu in de mode!

  Voorkomen is beter dan genezen. Draag geen rare kleding, rare brillen of wat dan ook. Tegenwoordig zijn strakke pijpen, grote brillen en intelligente kapsels nogal in de mode dus bedenk goed wat je niet moet dragen zodat je niet opvalt. Wil je toch wel opvallen? Doe dat dan vol zelfvertrouwen. Wie weet start je wel een nieuwe mode trend!

 1. Als kind kun je hier weinig aan doen, maar ouders geef in godsnaam je kind een fatsoenlijke naam. Namen zoals Theodorus, Jaïrus, Deodaat en dergelijke komen de eerst volgende millennia niet meer in de mode! Nog even geduld dus voor die ene ouder die een van deze namen of een andere gekke naam wel mooi vindt.

 1. Gedraag je normaal en probeer niet op te vallen. Sociale normen zijn algemeen bekend en algemeen geaccepteerd. Houd je privé thuis, evenals je ouders wanneer die geen flauw benul hebben dat ze je voor schut zetten wanneer ze midden op het schoolplein in je wang lopen te knijpen. Ook hier geldt: Als je per se wilt opvallen, doe dat dan vol zelfvertrouwen.

 1. Knok terug. Het is heel gewoon om voor jezelf op te komen!

  Pest terug. Als pestende kinderen dan toch onzeker zijn, laat ze het dan ook voelen! Voor je het weet staan ze met hun bek vol tanden en zijn de rollen omgedraaid. Probeer maar, het werkt echt!

 1. Vecht terug. Als je geslagen wordt gewoon lekker terugslaan. Gedeelde smart is halve smart, wie weet creëer je nog een band met de dader. Daarnaast adviseer ik om deze kans te grijpen zolang je nog minderjarig bent, want in Nederland kom je flink in de problemen als je dit op latere leeftijd doet.

 1. Preventief pesten. Zoek een populair iemand op en kraak hem alvast af. Dit is goed voor de algemene balans.
 1. Eigenlijk het vervolg op nummer 7: Zoek de leider uit. Wanneer je gepest wordt door een groepje kinderen, zoek de brutaalste persoon eruit en sla hem voor zijn kop. Als je niet sterk genoeg bent of een meisje bent, schuw niet om slagwapens te gebruiken. Je zult al zeer snel zien hoe weinig moed een groepje pestende kinderen heeft.

  Zoek de leider uit. Ze zijn gemakkelijk te herkennen!

  Maak je niet druk om hoe je je moet verantwoorden tegen over leidinggevende. Zeg gewoon dat je bang was om gepest te worden, dat ze met een hele groep waren en dat je uiteindelijk geen zelfmoord wilt plegen. Is al die berichtgeving in het nieuws toch nog nuttig. Doet ook wonderen voor je zelfvertrouwen zolang je geen strafbaar feit pleegt. Zie daarom ook nog eens punt 6.

 1. Als je niet klaar bent om te knokken of je durft gewoon niet, vergeet je eer en ga gewoon lekker klikken. Dik het lekker aan, overdrijf nog een beetje extra en rond het af met een leugen of twee, drie. Laat goed zien dat er consequenties staan op het dwarsbomen van jouw vrijheid en ego, anders heeft het geen enkele zin om te klikken. Wie niet sterk is moet slim zijn!

 1. Als je het ook niet aandurft om te klikken kun je altijd nog wegrennen. Omdat dit elke keer weer een tijdelijke oplossing is, bouw je al snel een goede conditie op. Wie weet ligt er nog een atletische loopbaan voor je in het verschiet.

  Conclusie

Natuurlijk is vechten op zich geen goede oplossing gezien de wetgeving in Nederland. Wij staan vandaag de dag zo ver weg van de natuur dat normen en waarden nogal ter discussie gesteld zouden moeten worden. Ja, natuurlijk is het niet leuk om gepest te worden en natuurlijk is het fout om een ander kwaad te doen. Jezelf verdedigen mag echter nooit als fout gezien worden, zolang je hier niet te ver in doordraaft, ongeacht wat welke wet van welk land ons dan ook tracht op te leggen.

Wees lief voor elkaar!

Onze oorsprong licht toch echt in de natuur en in de natuur geld de recht van het sterkste. Dit is niet harteloos, maar voor ons eigen bestwil. Diezelfde natuur leeft op positieve energie (liefde) en houd de aarde in balans. Wij als mens met ons ‘verstand’ brengen dit evenwicht uit balans. Het klinkt misschien harteloos, en misschien was ik zelf ook niet meer in leven geweest wanneer het recht van de sterkste geldt, maar wij mensen zijn nu eenmaal niet belangrijker dan de aarde zelf. Het recht van de sterkste heeft er tot nu toe nog altijd voor gezorgd dat de aarde nog niet vernietigd is.

Al met al kunnen wij als mensen niet bepalen wat goed en wat slecht is, ook al proberen wij dat. Misschien heb je wat gehad aan een enkele tip, beschreven in dit artikel. Zo niet dan hoop ik dat ik op zijn minst een lezer of twee aan het lachen heb gemaakt! Als laatste wil ik iedereen nog adviseren:

Wees lief voor elkaar!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2019 The Story Corner

Thema door Anders Norén

close
Facebook Iconfacebook like buttonTwitter Icontwitter follow button